Miód - super food na odporność
Miód
Miód jest cudownym i absolutnie ogólnodostępnym w Polsce produktem zaliczanym do kręgu super food. Naukowcy potwierdzają, że jedzenie 1 łyżeczki miodu dziennie znacznie wzmacnia odporność, miód ma bowiem działanie bakteriobójcze i łagodzące infekcje - te na skórze również. Jest więc między innymi doskonałym balsamem na spierzchnięte usta, także u dzieci.
Miód zawiera cukry proste, białka, enzymy (inhibinę), kwasy organiczne, olejki eteryczne i witaminy A, B2, C, PP. W miodzie znajdują się też: wapń, fosfor, żelazo, magnez, fluor, cynk oraz wiele innych mikroelementów.
Miód ma w polskiej kuchni zastosowanie wszechstronne i dużo ludzi go uwielbia.
Często gości rano na stole na ulubionym chlebie z masłem. Słodzić można nim niemal wszystko: min. napoje, owsiankę, jaglankę lub naleśniki czy koktajle. Doskonałym rozwiązaniem jest picie co rano wody z miodem i cytryną. Można taką "miodową lemoniadę" przelać dzieciakom do szkolnego bidonu. Ten naturalny izotonik pobudzi młody mózg do działania, cytryna oczyści organizm z toksyn i usunie zmęczenie, a cytrusowy aromat doskonale poprawi nastrój.
Pamiętajcie jednak, że miód traci swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni, a więc miód w herbacie z cytryną czy słodzone nim gotowane lub pieczone potrawy, mają walor bardziej smakowy niż leczniczy.
Przepis na napój cytrynowo-miodowy proporcje dla jednej osoby:
1 szklanka wody,
1 łyżeczka miodu,
½ cytryny
Napój przygotowuje się wieczorem dnia poprzedniego i zostawia na noc, rano nadaje się już do spożycia najlepiej na czczo, można zrobić z mniejsza ilością wody a rano dodać trochę ciepłej. Świetnie się sprawdzi zarówno przed szkołą czy praca ale też przed zajęciami sportowymi a nawet jogą.
Jeśli jednak jesteście na etapie leczenia infekcji pamiętajcie o leczniczym działaniu miodu.
Miód ma działanie antybakteryjne - działa jak naturalny antybiotyk, łagodzi kaszel, gdyż jest bogaty w antyoksydanty, np. witaminę C i flawonoidy, wzmaga też produkcję śliny, która rozcieńcza śluz i nawilża górne drogi oddechowe. Rozcieńczony i podany na zimno działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcia i poprawia trawienie.
Różnice pomiędzy miodami są ogromne zarówno w smaku jak i we właściwościach leczniczych. Z najpopularniejszych, tych, które z łatwością dostaniecie w Polsce, warto wymienić:
Miód lipowy - najbardziej uwielbiany przez dzieciaki ze względu na swój delikatny smak. Płynny miód lipowy przypomina barwą i konsystencją gęsty olej roślinny, a po skrystalizowaniu staje się jasny i kremowy. Jeśli chcemy wzmocnić działanie tego miodu można go połączyć z herbatą lipową. Szczególnie polecany jako lek przeciw gorączce - działa napotnie, antyseptycznie i uspokajająco. Łagodzi mokry kaszel , polecany jest przy zapaleniu oskrzeli, na infekcje bakteryjne czy przeziębienia. Dodatkowo można go stosować wspomagająco w stanach nadpobudliwości nerwowej i bezsenności u dzieci.
Miód akacjowy - bardzo jasny, prawie przeźroczysty, a po skrystalizowaniu - biały lub kremowy. Bardzo delikatny, dzieciaki go również bardzo lubią. Ze względu na swoje właściwości szczególnie jest zalecany diabetykom. Pomaga przy leczeniu przeziębień, infekcji układu moczowego i nerek. Skuteczny jest również przy trudnościach trawiennych.
Miód gryczany - barwa od brązowej do bursztynowej, posiada wyrazisty, lekko piekący smak. Stosuje się go w rehabilitacji po złamaniach, gdyż sprzyja tworzeniu się kostnicy by szybciej zrastały się kości. Zawiera dużo biopierwiastków. Doskonały dla rekonwalescentów oraz przy okresach wzmożonego napięcia nerwowego i kłopotach z pamięcią. Polecamy szczególnie dla dzieciaków przed wszelkimi egzaminami.
Miód spadziowy - ma szarozieloną, dosyć jasną barwę, korzenny aromat i smak. Zawiera dużo białka, więc ma większe wartości odżywcze i lecznicze od miodów nektarowych. Stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Zalecany jako wspomaganie leczenia nieżytów górnych dróg oddechowych, chorobach płuc. Doskonały przy odbudowie odporności organizmu.
Miód rzepakowy - jest jasnożółty, szybko się krystalizuje. Wspomaga leczenie schorzeń płucnych i sercowych, układu trawiennego i moczowego.
Miód wielokwiatowy - ma łagodny smak i najbardziej uniwersalne zastosowanie. Stosuje się go przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym oraz wspomagająco układ krwionośny.
Miód Manuka - jedyny, którego nie można wytworzyć w Polsce. Pochodzi z Nowej Zelandii, pszczoły zbierają nektar z krzewów manuka. Jest to rzadki i wyjątkowy miód, który jest produkowany tylko przez kilka tygodni każdego roku, kiedy kwitną krzewy Manuka, posiadają wyjątkową substancję o nazwie methylglyoxal, która występuje w ogromnym stężeniu. Badania wykazały, że związek ten ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, jest również odporny na działanie ciepła, światła, enzymów i płynów ustrojowych. Polecany przy osłabieniu odporności.
Pamiętajcie aby czytać etykiety na miodach, które kupujecie. Jeśli jesteście alergikami nie kupujcie miodu, w skład którego wchodzą miody spoza UE - być może pochodzą one z dalekich miejsc np. z Azji, a pyłki z tych kwiatów mogą spowodować niekontrolowaną alergię, nieznanego pochodzenia. Normalny miód po kilku miesiącach od zebrania się krystalizuje, zależy oczywiście od rodzaju miodu (stężenia cukru, np rzepakowy krystalizuje się najszybciej). Jeśli wybierzecie miód o płynnej konsystencji, który nigdy się nie skrystalizuje, prawdopodobnie został poddany termicznej obróbce i stracił większość swoich cudownych właściwości.
Smaczego!